Tutustu historiaan ja nykypäivään

 

image001 image002

 

Yhteistyössä Namibian evankelisluterilaisen kirkon ja Suomen Lähetysseuran kanssa järjestämme matkan Omandongon suuren muistoristin äärellä vietettäville lähetysjuhlille.

                               

 image004image003

Koonono Matkat Oy

Myllärintanhua 1 i 32, 00920 Helsinki

www.koonono.com

Olle Eriksson 050 4656152, olle@koonono.com

Stefan Eriksson stefan@koonono.com

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pakettimatkaliiketunnus 2949/11/Mj

 

Kesäkuussa 1868 Suomen Lähetysseuran ensimmäinen lähetystyöntekijäryhmä lähti Suomesta kohti lounaisen Afrikan Owamboa, Ambomaata. Ondongan kuningas Shikongo sha Kalulu oli muutamaa vuotta aikaisemmin esittänyt toivomuksen ”opettajien” saamiseksi alueella vierailleelle saksalaiselle lähetyssaarnaja Carl Hugo Hahnille.

Joulukuun lopulla oltiin Kapkaupungissa ja 14.2.1869 laskettiin ankkuri lounaisen Afrikan Valaskalalahden suojaiseen poukamaan. Kolmatta viikkoa vietettiin laivassa ja rannalle kyhätyissä majoissa ennen kuin sisämaan Otjimbingwesta, saksalaiselta lähetysasemalta, tuli härkävankkureita hakemaan matkalaisia. Otjimbingwessa viivyttiin runsaan vuoden ajan. Siellä opeteltiin maan tavoille, opiskeltiin ambokielille läheistä sukua olevaa hererokieltä, rakennettiin härkävankkureita, ostettiin vetohärkiä ja täältä myös Martti Rautanen ja Bernhard Björklund löysivät itselleen puolisot saksalais-afrikkalaisesta lähetystyöntekijäperheestä.

Toukokuun lopulla 1870 lähdettiin 600 kilometrin taipaleelle, lähes asumattomia erämaita kulkien. Lauantai-iltana heinäkuun 9. päivänä 1870 saavuttiin Omandongoon, missä sijaitsi Ondongan valtakunnan kuningas Shikongo sha Kalulun hovi. Seuraavana päivänä pidettiin jumalanpalvelus, johon kuningas kutsutti kansalaisiaan. Tästä seurasi monivaiheinen ja pitkä historia: 13 vuotta tästä tapahtumasta suoritettiin ensimmäinen kaste, 30 vuotta myöhemmin seurakuntalaisia oli pari tuhatta. Vuonna 1926 vihittiin ensimmäiset ambolaiset papit virkaansa. Vuonna 1954 muodostettiin Ambokavangon evankelisluterilainen kirkko. Sen johtoon valittiin vuonna 1960 pastori Leonard Auala, joka pari vuotta myöhemmin vihittiin kirkon ensimmäiseksi piispaksi.

90 % Namibian 2,5 miljoonasta asukkaasta kuuluu johonkin kristilliseen kirkkoon. Joka toinen namibialainen kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Prosenttiosuudella mitattuna Namibia on Pohjoismaitten jälkeen maailman luterilaisin maa. Kristinuskon ja kirkon vaikutus näkyy voimakkaasti vielä tämän päivän elämässä.

Suomen ev.lut. kirkko ja pari hiippakuntaa ovat solmineet ystävyyssopimuksia Namibian ev.lut. kirkon (ELCIN) ja sen hiippakuntien kanssa. Kumppanuus edellyttää kanssakäymistä ja vuorovaikutusta. Ennen lähdettiin lähetystyöhön ja perustamaan seurakuntia. Nyt kun Suomessa yhä harvempi kuuluu kirkkon ja kun tilastojen mukaan Namibia on Suomea kristillisempi maa, voimme oppia jotakin afrikkalaisesta yhteisöllisyydestä ja saada uusia ideoita myös omaa toimintaamme ja elämäämme ajatellen.

 

Martti Rautanen ja hänen työtoverinsa ja jälkeläisensä tekivät arvokasta työtä kirjakielen luomisessa, Raamatun kääntämisessä ja kirjallisuuden tuottajina ja levittäjinä. Suomen Pipliaseura osallistuu nyt yhdessä Namibian ja Angolan kirkkojen kanssa uuden raamatunkäännöksen tuottamiseen.

Kuljemme ensimmäisen lähetystyöntekijäryhmän jalanjäljissä Valaskalanlahdesta Otjimbingwen kautta Ambomaalle ja saamme matkalla hyvän oppitunnin heidän vaiheistaan. Osallistumme lähetystyön ja Namibian evankelisluterilaisen kirkon synnystä muistuttavaan juhlaan. Tutustumme myös kirkon työhön tänään ja sen jäsenten ja koko nyky-yhteiskunnan elämään ja elinehtoihin.

Vuodesta 1884 vuoteen 1915 maa tunnettiin Saksan Lounais-Afrikkana. Sen jälkeen maa oli Etelä-Afrikan hallinnon ja miehityksen alla aina vuoteen 1989 saakka, jolloin pitkä itsenäisyyssota päättyi. Kirkot osallistuivat aktiivisesti maan itsenäistymiseen johtaviin vaiheisiin ja maanpaossa olleiden namibialaisten kotiuttamiseen ja kotouttamiseen. Rauhan saavuttamisen ja itsenäistymisen prosessia kätilöi YK, Martti Ahtisaaren johdolla. Ahtisaari on moneen otteeseen korostanut kirkon merkittävää roolia tässä prosessissa. Namibia itsenäistyi 21.3.1990. Siitä on nyt siis 30 vuotta – juhlan aihe sekin.

 

Matkalla saamme hyvän läpileikkauksen Namibian keski- ja pohjoisosista. Näemme avaria savanni-, autiomaa- ja vuorimaisemia, luonnonsuojelualueiden runsasta eläimistöä, kauniita lintuja ja erikoisia kasveja. Käymme myös lyhyellä meriristeilyllä. Opimme paljon uutta ja nautimme upeista ja virkistävistä elämyksistä.

Oppaina toimivat valtiot.maist. Olle Eriksson ja matkanjärjestäjä Stefan Eriksson. Olle on syntynyt Namibiassa ja elänyt siellä lapsuutensa ja suuren osan työelämäänsä, Suomen Lähetysseuran ja Namibian ev.lut. kirkon työntekijänä, perehtyen monipuolisesti niin kirkon kuin yhteiskunnan elämään. Historia on aina kiinnostanut häntä. Eläkkeelle siirryttyään hän ja nykyään Kapkaupungissa asuva, erityisesti luontomatkailuun perehtynyt poikansa Stefan perustivat Koonono Matkat Oy:n, joka vuodesta 2006 lähtien on vienyt tai lähettänyt n. 3000 suomalaista Afrikkaan. – Matkalle osallistuu myös Suomen Lähetysseuran edustaja.

Matka ajoittuu eteläisen pallonpuoliskon keskitalveen. Yöllä ja aamulla on viileää (0 – 10 C), mutta päivät ovat aurinkoisia ja suhteellisen lämpimiä (20 – 22 C). Sateen riski on olematon.

Liikumme ilmastoidulla bussilla. Ajomatkat ovat toisinaan pitkät, mutta Namibian päätieet ovat hyväkuntoisia myös soratieosuuksilla. Pyrimme aina ehtimään majapaikkaamme hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Majoitus- ja ruokailupaikat ovat hyvää keskitasoa, siistejä ja turvallisia.

 

Kaksiviikkoisen matkan hinta on 3000 euroa. Hintaan sisältyy lähes kaikki: lentomatka reittilentokoneella, laajan kiertomatkan bussikuljetukset, majoitukset, runsaat ja hyvät aamiaiset ja päivälliset ruokajuomineen, juomavesi bussissa, luonnonpuisto- ja sisäänpääsymaksut, palvelumaksut sekä opas- ja tulkkauspalvelut.

 

Lisämaksu yhden huoneesta (11 yötä) on 330 euroa. Maksuaikataulu ja lähemmät tiedot esim. majoituksista, rokotuksista yms annetaan erikseen.

Matka on pakettimatkalain, yleisten pakettimatkaehtojen pakettimatkavakuussäänösten alainen. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan jälkeen ja jokaisen tulee hankkia matkavakuutus ennen toisen ennakkomaksuerän maksamista.

Tiedustelut ja ilmoittautuminen Olle tai Stefan, puh. 050-4656152, olle@koonono.com, stefan@koonono.com.

Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Alustava ohjelma (lopullista päätöstä juhlan ajankohdasta ei vielä ole tehty, se voi olla viikkoa aikaisemmin):

5.7. Su       Iltapäivällä lähtö Suomesta.

6.7. Ma      Saapuminen Windhoekiin. Kaupunkierros ja käynti Suomen suurlähetystössä..

7.7. Ti          Ajo Swakopmundiin. Kaupunkiin ja ranta-alueeseen tutustumista. Käynti entisessä suomalaisessa koulussa (jonne osa ryhmästä majoittuu).

8.7. Ke       Käynti Walvis Bayssa ja risteily Valaskalalahdella sekä kiipeilyä dyyneillä.

9.7. To         Ajo härkävankkurireittejä seuraten Namibin aavikon yli Otjimbingween, missä ensimmäinen lähettijoukko vietti vuoden ja missä Martti Rautanen ja B.B.Björklund tutustuivat tuleviin puolisoihinsa. Matkaamme edelleen Omaruruun, joka 1800-luvulla oli tärkeä kauppa- ja kauttakulkupaikka. Täällä sijaitsi myös Antti Piiraisen kuuluisa kauppa luistimineen.

10.7. Pe      Matka Tsumebin ja ”pohjattoman” Otjikoto-järven kautta Ambomaan Oniipaan.

11.7. La     Lähetysjuhlat Omandongossa. Käynti myös kuningas Shikongo sha Kalulun             haudalla.

12.7. Su     Lähetysjuhlat jatkuvat. Käynti Omulongassa, ensimmäisen kasteen paikalla.

13.7. Ma      Käynti Olukondassa, Nakambalemuseossa, Martti Rautasen rakentamassa kirkossa ja Rautasten sekä kuningas Martin Kadhikwan ja hänen seuraajiensa haudoilla. Käynti Onandjokwen sairaalassa ja Ambomaan ensimmäisen lääkärin, Selma Rainion, haudalla. Käynti Oshigambon lukiossa.

14.7. Ti        Oniipassa kirkon johdon tapaaminen ja keskusteluja sekä Oniipan eri toimintoihin tutustumista. Vierailu Ondangwassa, nykyisten raamatunkääntäjien työhön tutustumassa. Halukkaille retkiä eri puolille Ambomaata.

15.7. Ke       Siirrymme Etoshan luonnonpuistoon, leijonakuninkaan valtakuntaan. Majoitus Halalissa, missä vielä illalla voi tarkkailla eläimiä valaistun juomapaikan äärellä.

16.7. To     Aamulla vielä eläinten ja lintujen bongaamista ja sitten siirrymme Windhoekiin.

17.7. Pe      Lähtö Windhoekista.

18.7. La     Saapuminen Suomeen.