Keltakuumerokotus

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan eikä tehostetta enää tarvita.  Rokotuksesta annetaan kansainvälinen todistus, nk. keltainen kortti. Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta.

Ohjeet ovat osa kansainvälistä terveyssäännöstöä (International Health Regulations, IHR), jonka keltakuumerokotuksia koskeva päivitys tuli voimaan 11.7.2016. Osa maailman valtioista on jo ilmoittanut noudattavansa tuoretta ohjeistusta, mutta osa ei ole vielä ilmoittanut kannastaan tai ilmoittaa edelleen todistuksen olevan voimassa 10 vuotta. WHO ylläpitää listaa maiden keltakuumeriskistä ja rokotusvaatimuksista. Myös Matkailijan terveysoppaan keltakuumetta käsittelevä artikkeli ja maittainen luettelo on tältä osin päivitetty.

Rokotustodistus on syytä ottaa mukaan Keski-Afrikan maihin matkustettaessa, mm Angolaan, Sambiaan, Tansaniaan ja Keniaan. Eteläisen Afrikkaan matkustettaessa (Namibia, Botswana, Zimbabwe, Etelä-Afrikka) sitä ei tarvita, ellei viimeisen 6 kk:n aikana ole käynyt maassa, jossa keltakuumetta esiintyy.